19 Mayıs 2008 Pazartesi

Avrupa Parlamentosu'ndan Basbakan'a mektup

6 Mayıs 2008, Brüksel

Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan,

Yaklaşık bir yıldır İstanbul Sulukule’deki Romanlarla ilgili sürekli olarak bilgiler ve çeşitli raporlar almaktayız.

Dün, Bakanlar Kurulunuza bağlı İnsan Hakları Komisyonu’nun Sulukule’deki insan hakları ihlalleriyle ilgili olarak görevlendirildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Bu vesileyle kararınızı memnuniyetle karşıladığımızı bildirir aşağıdaki konulara dikkat çekmek isteriz.
Öncelikle, İstanbul belediyesinin evlerin sistematik olarak yıkımını sürdürürken adil bir yöntem uygulama ve yeterli bedeli ödeme konusundaki anlayış eksikliğine dikkat çekmek isteriz. Yıkımlara başlamadan önce İstanbul belediyesi yerel Roman topluluğunu karar üretme ve Sulukule’de konut planlaması sürecine dahil etmemiştir. Üçüncü ve çok önemli kaygımız ise Sulukule’nin (Avrupa’daki Roman topluluğunun bir başka örneği olmayan tarihi kültür mirasının) yıkımının Romanlar için olduğu kadar geçmişten sayısız hazineye ev sahipliği yapan Türkiye için de bir kayıp olacağıdır.
Daha çok uluslararası nitelikteki bu konuyla ilgili olarak olumlu ve önlem alıcı bir tavır oluşturmanızı ve tarafların çıkarlarını gözetecek ortak bir çözüm bulmanızı bekleriz.
Saygılarımızla,

Els de Groen (Avrupa Parlamentosu Üyesi)
Cem Özdemir (Avrupa Parlamentosu Üyesi)
Gisela Kakkenbach (Avrupa Parlamentosu Üyesi)