9 Kasım 2007 Cuma

8 Kasım, Sulukule Avrupa Parlamentosunda!

Arkadaslar merhaba Toplanti Avrupa Parlementosu binasindaki çok iyi salonlardan birinde yapildi. Basin oradaydi. Toplanti baskani J.Lagendijk'in açis konusmasindan sonra Fatih Belediye baskani Mustafa Demir 30 dakikalik bir sunum yapti. Projeksiyon gösterimi esliginde konustu. Kendinin disinda Sulukule ile ilgili danismanlari yanında gelmislerdi. Sunumunda genel olarak Fatih'deki çesitli projelerden bahsetti. Ardından Sulukule hakkında esas olarak teknik içerikli, ve süreci anlatan bir konuşma yapti. Sulukule'yi modernlestirmek için bu yola başvurduklarini ve halk ile ilişkiler içinde bu aşamaya geldigini anlattı. Ardindan Korhan Gümüs iyi bir sunum yaptı ve konuyu teknik, felsefi ve etik boyutlarıyla ortaya koydu. Diğer yabanci sunumcular, bu tür sorunlar içerisinde farkli konuları, Türkiye ve dûnyadaki deneyimlerini anlattılar. Hacer ise Suluklede ki güncel sorunlara parmak basarak Korhan'in düsüncelerini kuvvetlendiren açıklamalar yaptı.Ardindan Sükrü meselenin insani boyutunu, Sulukule'yi ve Romanlari anlattı.
Sulukule Klip'igösterildi. Klip katılanlari çok etkiledi. Korhan ve Hacer'in ve daha sonra söz alan Sükrü arkadaşımızın dile getirdikleri "Sulukule'de yasayan insanlardan hareket ile proje yapılmalıdır", düsüncesi mesajını çok net olarak kuvvetlendirdi. Son yarım saatte görüş ve sorulara geçildi. Tüm sorular veya dilekler Belediye Başkanina yönelikti. Başkan kısaca bundan sonraki aşamada Sulukule'liler, sivil toplum örgütleri ile çalışmaları sürdürmek istedigini söyledi. --------------
Bana göre bu tolanti Avrupali dostlari bilgilendirmesi açisindan çok iyi oldu.Belediye Romanları Sulukule'den çıkarmayı kafaya koymuş gözüküyor ve bütün hazirlıkların buna göre ayarlanmış olduğu bir kez daha net olarak görüldü. Toplantıda belediye işin gidişati konusunda gelismeleri gördü. Başkan dikkatli, temkinli ve kendi açisindan sürekli olumlu yönde konuşmalar yaptı. Brüksel toplantısı ıisaca çok iyiydi. Fakat sadece bu toplantı ile kalınmamalı, etkinlikleri artirmalı, basın kamuoyunu daha fazla harekete geçirilmeli. Kamuoyu ve belediyeye Romanların Sulukule'de iyi bir hayata kavuşumalarından başka yol olmadığını ve bundan ancak İstanbul'un kazançlı çıkacağını daha iyi anlatabilmeliyiz.
Kenan Öztürk
Paris