26 Mart 2009 Perşembe

Tarihi Tescilli Sivil Mimari örnekleri yıkılıyor

BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU

Sulukule yenileme projesinde bütün hukuk dışı uygulamaları tek tek ortaya çıkmaya devam eden Fatih Belediyesi yasaları çiğnemeye devam ediyor. Mahallenin büyük bölümünü yok eden dozerler, tarihi tescilli sivil mimari örneklerini bir bir yıkıyorlar...

Belediye yetkilileri, sorulunca, mahalledeki tescilli evlerin projede korunduğunu, restore edileceklerini tekrarlayıp duruyor ama süreç içinde tam aksine bunları bir bir ortadan kaldırıyor. Kimi evler için yanıt "yanlışlıkla oldu" oluyor, kimisi için de "yandaki ev yıkılırken çöktü, istemeden oldu" pişkinliği... Böylece sayıları zaten olması gerekenden çok daha az olarak tespit edilen ve projede restore edileceği belirtilen tarihi evler , geri dönüşsüz bir şekilde ortadan kaldırılıyor.

Son olarak dün de dozerler, körlemesine kepçe sallarken KUDEP'in restore etmeye hazırlandığı bir evin yarısı çökertildi. Oysa evin sahibi, başına geleceleri çok iyi tahmin ettiğinden, penceresine "DİKKAT tarihi evdir ve restore edilecetir. Yıkmak yasaktır!" ibaresiyle bir duyuru da asmıştı. Ama bu da tarihi evi kurtarmaya ve dozerleri durdumaya yetmedi.

Belediye ekipleri, TOKİ'ye bomboş bir arsa olarak teslim etmeyi taahhüt ettiği Sulukule'yi "yanlışlıkla ve istemeden" dümdüz ederken, Koruma Bolge Kurulu'nun kararlarını da hiçe sayıyor. Kurulun, 23.10.2008 tarihinde, "projede değerlendirilmesi gerekir" şeklinde hakkında bir karar çıkarttığı ve mimari tipolojinin tüm özelliklerini taşıyan Küçük Çeşme Sokağı da kepçelerin hışmından kurtarılamadı.

Fatih Belediyesi'ni, hiç bir hak, hukuk, karar, yasa durduramıyor!

Saygılarımızla

Sulukule Platformu