19 Mart 2009 Perşembe

Basında tartışmalar devam ediyor

http://www.cnnturk.com/2009/turkiye/03/18/sulukulede.derin.kokular/518430.0/index.html

http://www.haberler.com/akp-chp-nin-sulukule-kavgasi-haberi/?utm_source=Ana_Sayfa_Manset_Yan
CHP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Sevigen, Çetin Soysal ve CHP Fatih Belediye Başkan adayı Can Özyedierler, Sulukuleliler'e destek ziyaretinde bulundu. Sulukule sakinleriyle sokakları gezen ve sıkıntılarını dinleyen CHP'liler daha sonra tarihi bir çeşmenin başında açıklama yaptı. CHP Fatih Belediye Başkan adayı Can Özyedierler, Sulukule'de bir rant ve sürgün projesinin yürütüldüğünü savundu. Projenin bir rant projesi olduğu hususunda kamuoyunun hemfikir olduğunu öne süren Özyedierler, "AKP'li bazı meclis üyelerinin yakınları Sulukule'deki konutları vatandaşlardan satın aldı. Siyasetçilerin yanısıra bürokratlar da bu rant projesine ortak olmuştur. Söz veriyoruz ki yerel yönetimlerde iktidara geldiğimizde bunların hesabını verecekler. İşte şu başında durduğumuz tarihi çeşme ve niceleri yok ediliyor. Rant gözlerini öyle kör etmiş ki tarihi hiç düşünmeden ortadan kaldırıyorlar" dedi. Sulukulelilerin yurtlarından edilmeyeceğini ve gerçek hak sahiplerinin bölgeye yerleşeceğini belirten Özyedierler, "Bu bölge Roman yurttaşlarımızındır ve böyle kalacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de rant iddialarının çok ciddi olduğunu ancak daha da önemlisi bölgede bir tarihin yok edildiğini söyledi. "Sulukule'de hangi sokağı kazsanız bir tarihi eserle karşılaşırsınız" diyen Sevigen, "Tarihi eserlerin bu kadar yoğun olduğu bir bölgeye inşaat makinalarıyla gelip bunları yok etmek son derece yalnış. Kentsel dönüşüm elbetteki yapılmalı. Ancak tarihi ve kültürel dokuya uygun olarak yapılmalı. Tarihi öneminin yanısıra bölgede bir kültür de kazınmak isteniyor. Buradaki Roman kültürünün yaşatılması Türkiye açısından önemli. Nasıl ki Brezilya'da Rio Karnavalı'yla Samba kültürü yaşatılıyor ve dünyanın ilgisi buraya çekiliyorsa, Sulukule de böyle bir cazibe merkezi haline getirilebilir" diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=1072868&b=AKPliler%20buyuk%20dusunmus
Rantsa üzülürüm

UNESCO Türkiye İzleme Komitesi üyesi Prof. Dr. Cevat Erder de, projenin arkasında rant paylaşımı çabasının olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Projenin rant dışında etnik temizliği de barındırdığını belirten Erder, “UNESCO da bunu vurguladı. Roman yerleşmesinin dağıtılmasını önlemek istediler” dedi.
Sulukule Platformu’ndan Hacer Foggo, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık ‘yedirmem’ diyerek gündeme getirdiği yetim hakkının Sulukule’de yenildiğinin ortaya çıktığını söyledi. Foggo, “Yetim arıyorlarsa buraya gelsinler. Projenin hiçbir aşaması sosyal değil. Artık belli ki sosyal borsa projesi olmuş” diye konuştu.
Sulukule dün incelemelerde bulunan CHP Fatih Belediye Başkan Adayı Can Özyedierler de, projenin rant amaçlı olduğunun AKP’lilerin yer edinmeleriyle pekiştiğini belirterek, “Bu proje bir yenileme değil, Sulukule’yi yeme projesidir. Gaspın dışında tarih ve kültür katliamı da yapılmıştır. Seçilirsek projeyi durdurup, bu yerleri satın alanlardan geri alarak Sulukulelilere vereceğiz” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11241706.asp?gid=233

Sulukule’de yapılan Kentsel Dönüşüm projesini başından beri savunan Beyoğlu eski Belediye Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, yarışma ile kabul edilen projenin Sulukule kültürünü yaşatmayı, avlulu eğlence mekanlarının modernize edilerek, hizmete sokulmasını amaçladığını söyledi. Bayraktar, "Bazı uyanıklar tarafından arsa satın alınıp, olay ranta dönüştürülmeye çalışıldıysa üzülürüm. Çünkü amaç bu değildi. Amaç orada yaşayan insanların hayatlarını daha iyi mekanlarda sürdürmeleri ve şehrin bu bölümünün turistler tarafından da ilgi çeken mekanlara dönüştürülmesiydi. İddialar doğru mu, bakacağım" dedi.