9 Kasım 2008 Pazar

Sulukule AB ilerleme raporunda

http://www.taraf.com.tr/haber/20991.htm

Romanlar’ın zorla yerinden tahliye edildiğine dikkat çekilen raporda “Barınma ile ilgili olarak, açıkça hesap sorulabilir hiçbir hukuki işleme başvurulmadan Roman nufus, birçok kez mahallelerinin yıkımı, zorla tahliyeler ile yoksul ve sağlıksız yaşam şartlarına maruz bırakılmıştır.

Yıkımlar sonucu mülksüz bırakılan Romanlar, birçok vakada ülkeiçi yerinden edilmiş insanlar (internally displaced persons- IDP) grubuna katılarak bu durumun getirdiği tüm sosyal sorunları da beraberlerinde taşımaktadır” dendi.

Sorunun Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’na yansıdığı belirtilen ilerleme raporunda “İstanbul Sulukule Mahallesi’nin 2008 İlkbahar’da başlayan yıkımı ve mahallelinin yeniden yerleştirilmesi ile ilgili olarak, Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu olası insan hakları ihlalleri için soruşturma açılması talebinde bulunmuştur. Ayrıca, sivil toplum örgütleri de Sulukule’deki kentsel yenileme projesinin iptali için dava açmıştır” dendi.

Raporda ayrıca, Romanlar’ın yeterli barınma, eğitim, sosyal güvenlik, sağlık ve istihdam konularında ayrımcılık gördüğü, durumlarında hiçbir ilerleme olmadığına işaret edilerek “Roman mahallelerinin yıkımı, bazılarının zorla tahliyelerle yıkımları devam etmektedir” dendi.