9 Kasım 2008 Pazar

Kültür mü? Zaten somut değil, yok edelim gitsin

DERYA NÜKET ÖZER* / Somut Olmayan Miras yalnızca bir akademik araştırma alanı, ya da Türkiye’nin barındırdığı zengin kültür mozaiği içerisinde tek bir kültüre odaklı ve yalnızca bazı geleneksel sanat dallarının canlandırılmasından, yeni tür bir “müzecilikten”, öteki kültürleri dışlayan bir yeniden tarih icadından, turistik bir tarihselcilikten ibaret sayılamaz, sayılmamalıdır.

UNESCO TÜRKİYE KOMİSYONU'NA AÇIK MEKTUP

UNESCO Türkiye Komisyonu’nun Değerli Üyelerine,

İstanbul’da önemli bir toplantı, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras 3. Hükümetlerarası Komite Toplantısı gerçekleştiriliyor. Toplantı hükümetlerarası nitelikte ancak, sivil toplum kuruluşlarının gözlemci olarak katılımı da sağlanmak zorunda. Türkiye, “Somut Olmayan Kültürel Miras Konvansiyonu”nu imzalayan ülkelerden biri ve üstelik İstanbul, 2002 yılında yine hükümetlerarası nitelikte olan “Somut Olmayan Kültürel Miras - Kültürel Çeşitliliğin Aynası” toplantısına evsahipliği yapmıştı. 2002 toplantısının sonuçları İstanbul Deklarasyonu başlığıyla tarihe kaydolmuştu. Somut Olmayan Kültürel Miras kavramı tarihsel korumacılığa yeni bir açılım getiriyor.

İstanbul Deklarasyonu, Somut Olmayan Kültürel Miras konvansiyonunun özünü oluşturan kültürel çeşitlilik, insan topluluklarının bilgi ve deneyim paylaşımı, yaşayan ve sürekli olarak yeniden yaratılan yol ve yöntemler, süreklilik, çok aktörlülük, demokratik katılım, kalkınma, ifade ortamı gibi temel kavramları vurguluyor. Oysa bu hafta İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıya -eğer bir son dakika değişikliği olmazsa- Türkiye’den hiçbir sivil toplum örgütü katılmıyor; katılımdan yine korkulduğunu ve en kestirme yolun izlendiğini düşünüyoruz, çünkü ne STK’lar ne de medya haberdar edildi.

yazının tamamı için : http://www.taraf.com.tr/haber/20743.htm

http://www.cnnturk.com/2008/turkiye/11/04/unesco.toplantisinda.stk.gerginligi/499283.0/index.html

İstanbul'da gerçekleştirilen Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Uzmanlar Komitesi 3. Olağan Toplantısı sivil toplum kuruluşları ile Kültür Bakanlığı arasında gerilime sahne oldu. Toplantıya katılan Sulukule Platformu üyesi Derya Nüket Özer, toplantıdan sivil toplum kuruluşlarının haberdar edilmediğini savundu.