23 Eylül 2008 Salı
Sınır Tanımayan Otonom Plancılar "Başka Bir Sulukule Mümkün" diyerek Alternatif Projelerini Basına Açıkladılar.
http://www.cnnturk.com/HaberDetay/Turkiye/2/Sulukule_icin_alternatif_plan_hazirlandi/494517/0
Sulukule için alternatif proje
http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=yhs&hn=6746
Mimar, şehir planlamacıları ve sosyologların aralarında bulunduğu bir grup, Fatih'te ''Sulukule'' olarak bilinen bölgede Fatih Belediyesi'nce yürütülen yenileme projesine alternatif bir proje hazırladı. Finansal açıdan maliyetin, belediyenin projesine göre çok daha düşük hazırlandığı projede, mahalledeki evlerin yıkılması yerine restore edilerek yeniden kullanımı amaçlanıyor.
Mimar, şehir planlamacıları ve sosyologların aralarında bulunduğu bir grup, Fatih'te ''Sulukule'' olarak bilinen bölgede Fatih Belediyesi'nce yürütülen yenileme projesine alternatif bir proje hazırladı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Cemal Yalçıntan, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında, belediyenin projesine karşı olduklarını, bu nedenle alternatif olabilecek bir proje hazırladıklarını belirtti.
Mimar, şehir planlamacıları, sosyolog, psikolog ve mahalle sakinlerinin de aralarında bulunduğu grup olarak 3 haftalık sürede projeyi hazırladıklarını ifade eden Yalçıntan, iktisadi ve sosyal açıdan mahallenin daha iyi bir konuma getirilmesini amaçlayan projenin mahalle sakinlerinin de istihdamını içerdiğini anlattı.
Belediyenin projesinin mahallenin kültürel ve tarihi dokusunu bozduğunu ileri süren Yalçıntan, hazırladıkları projenin ise dokuyu koruduğunu savundu.
Finansal açıdan maliyetin çok daha düşük hazırlandığı projede, mahalledeki evlerin yıkılması yerine restore edilerek yeniden kullanımını amaçladıklarını dile getiren Yalçıntan, bu şekilde lüks binaların yapılmasının engellenerek maliyetlerin azaltılabileceğini ifade etti.
Yalçıntan, projede ekonomik anlamda mahallenin geleneksel iktisadi faaliyetlerinden yola çıkarak 550 yeni iş alanı açmayı düşündüklerini, ayrıca bazı iş yerlerinin iyileştirilmesini planladıklarını söyledi.
''Sulukule''nin İstanbul için kritik bir nokta olduğunu belirten Yalçıntan, şunları kaydetti:
''Projeyi inatlaşmak için hazırlamadık. Son bir fırsat var elimizde. Bu proje kabul edilmezse Fatih, İstanbul ve Türkiye çok büyük bir fırsatı kaçıracak ve tepki alacak. Bizim hazırladığımız proje ile belediyenin projesi arasındaki en büyük fark, biz mahalleye fiziki bir mekan olarak bakmıyor, toplumsal ve yaşamsal bir mekan olarak bakıyoruz. 1960 ve 1970'li yılların eskiyen yenileme modelleriyle mi mahalleye müdahale edilecek, yoksa mahalleyi kültürüyle ve insanlarıyla geleceğe taşıyacak bir proje mi uygulanacak? Bu karar yetkililerin görevi. Kentleri bu kadar hızla modernize etmek ve o modernize hallerine uymayan insanları dışarı atmak ne kadar çözümdür? Bunu kamuoyunun tartışmasına bırakmak gerekir.''
Yalçıntan, projelerini yarın Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'e sunacaklarını bildirdi.
Mahalle sakinlerinin tepkileri:
Mahalle sakinlerinden Şükrü Pündük, herkesin karşı çıkması halinde bile belediyenin projesinin uygulanacağını iddia etti.
Mahalledeki kültür ve mozaiğin bitirileceğini ileri süren Pündük, İstanbul'un bir ''Sulukule''sinin artık olmayacağını belirtti. Pündük, ''Bizim hazırladığımız projeye ne kadar sahip çıkılsa da mahalle bitirilecek. Bu çalışmadan kesinlikle başarılı çıkılmayacak. Çünkü karşımızda bizi anlayacak kimse yok. Buradan gidemeyecek 100 aile var. Evlerin yıkılması halinde insanlar surların dibinde çadır kuracak. Kimsenin yerinden edilmemesini istiyorum. Başkan bu projeye evet demeyecek. Evet derse ben mahallemi terk edeceğim'' diye konuştu.