30 Ağustos 2008 Cumartesi

Dün Mehmet Sevigen, Çetin Soysal ve Ufuk Uras'ın katılımyla bir basın toplantısı düzenlendi.

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&VersionID=&Date=30.08.2008&ArticleID=896162

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=984617&Date=30.08.2

http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1220080989&day=30&month=08&year=2008

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9779684.asp

http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=15787

http://www.haberler.com/sulukule-de-dun-yanlislikla-yikilan-bina-haberi/

SULUKULE'DE DÜN YANLIŞLIKLA YIKILAN BİNA, MAHALLELİLERİ KIZDIRDI

Sulukule'de "Kentsel Yenileme" Projesi Çerçevesinde Yıkımlar Devam Ederken, Dün Boş Bir Evin Yıkımı Sırasında İçerisinde Yaşayanların Bulunduğu Başka Bir Evin Hasar Görmesi Mahallelilerin Tepkisini Çekti. Sulukule'ye Bugün 3 Milletvekili Destek Ziyaretinde Bulunurak, Halkın Mağdur Edilmeden Sorunun Çözümünü İstedi.

Sulukule'de "Kentsel Yenileme" projesi çerçevesinde yıkımlar devam ederken, dün boş bir evin yıkımı sırasında içerisinde yaşayanların bulunduğu başka bir evin hasar görmesi mahallelilerin tepkisini çekti. Sulukule'ye bugün 3 milletvekili destek ziyaretinde bulunurak, halkın mağdur edilmeden sorunun çözümünü istedi.
Kentsel Yenileme projesi çerçevesinde Sulukule'de yıkımlar sürerken, dün de 10'a yakın binanın yıkımı belediye ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Çalışmalar sırasında yıkılmayacak olan ve içerisinde yaşayanların bulunduğu bir ev hasar gördü. Mahalle sakinleri yaşanan bu olaya ve yıkım için belediye ekiplerinin onlarca çevik kuvvet polisiyle gelmesine tepki gösterdi.

Bugün 3 milletvekili Sulukule'ye gelerek mahalleliye destek verdi. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen ve CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği'nde düzenlenen toplantıya katıldı. Milletvekillerinin yanısıra bölgede incelemeler yapan Fatih Belediye Başkan Yardımcıları Erkan Oflaz ve Talip Temizer de katıldı. Başkan yardımcıları Sulukulelilerin ilk başta tepkisine neden olurken, daha sonra vatandaşların sakinleştirilmesiyle başkan yardımcıları toplantıya katıldı.

Sulukule Platformu sözcüsü Hacer Foggo, dün ona yakın binanın yıkıldığını belirterek, "Bu evlerden birinin yıkımı sırasında halen mahkemesi süren ve yıklmayacak olan bir ev kullanılamaz hale geldi. Buradaki insanlar artık enkazlar arasında farelerle yaşamak zorunda bırakıldı. Taşoluk'taki evlerin anahtarları verilmeden yıkımlar alelacele yapılıyor. Taşoluk'ta verilen 620 dairenin 570'i başkalarına satıldı" diye konuştu.

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da "Sulukule'de ne yapılacaksa mahalle sakinleri mağdur edilmeden gerçekleştirilmeli" dedi. Taşoluk konutları tamamlanmadan yıkım çalışmalarının yapılmasının yanlış olduğuna dikkat çeken Uras, "Sulukuleli'nin iradesi olmadan bu işler yapılamaz. Kentsel dönüşüm projesinin altında Sulukule'yi bırakmayız. Bundan sonra somut olarak ne yapılabilir onu düşünmek lazım" diye konuştu.

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük ise kimse mağdur edilmeyecek denmesine rağmen onlarca ailenin mağdur edildiğini savundu. Evlerini bir şekilde satmak zorunda bırakıldıklarını iddia eden Pündük," Taşoluk'ta yaşayamayacaklarını anlayanlar evini burada oturan yerli halka sattı. 420 aileden ancak 20 tanesi Taşoluk'a gidecek. Birçok aile bir süre sonra sur dışında çadır kurup burada yaşayacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da zaten işsizlikten kırılan Sulukuleliler'in büyük bir borç yükü altına girmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Yıkımın tamamen siyasal olduğunu savunan Mehmet Sevigen ise "Oy verdiğiniz siyasiler bugün evlerinizi yıkıyor. Bunlar Boğaz'daki onlarca kaçak yapıyı görmüyor mu? Neden buraları yıkamıyorlar?" şeklinde konuştu.

Taşoluk'taki konutlara hak sahiplerinin önümüzdeki haftadan itibaren taşınabileceklerini kaydeden Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Talip Temizer, "Kiracılar da Sulukuleden ayrılmak istemiyor. Ancak burası Sur Koruma Bandı içerisinde ve buraya daha fazla konut yapılamıyor. Kiracıları bu yüzden ikamet ettiremedik. " dedi. Başkan yardımcılarının konuşmaları sırasında mahalle sakinleri "Çevik kuvvetle niye yıkıma geldiniz?" diyerek tepki gösterdi.

Bu arada dün gerçekleşen yıkım sırasında evi büyük hasar gören Bahriye Yargüder, kendi evini satmadığını ve mahkemenin sürdüğünü söyledi. Yargüder, yıkım sırasında evinin yanlışlıkla hasar gördüğünü ve belediye başkanının talimatıyla bugün tamirat çalışmasına başlandığını belirtti.