28 Ağustos 2008 Perşembe

Mahalle bugün saldırıya uğradı, yıkımlar Mahalleyi Bitiriyor

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=HaberDetay&ArticleID=895999&Date=30.08.2008&CategoryID=97

http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1220000038&year=2008&month=08&day=29

http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=36478

Sulukule yerle bir ediliyor

Kamuoyunun baskısı fayda etmedi, mahalle sakinlerinin yoğun itirazına rağmen belediye ekipleri İstanbul’un en eski yerleşim alanlarından Sulukule’de yıkıma dün de devam etti. Fatih’te, “Sulukule” olarak bilinen ve yenileme alanı ilan edilen Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki bina ve gecekonduların yıkılmasına başlandı. Romanlar, yıkımı beş saat boyunca çaresizce izlerken, eşyalarını çıkarmalarını dahi beklemeyen yıkıma tepki gösterdiler.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) işbirliğiyle yenileme alanı ilan edilen her iki mahalledeki yapıların yerine, ‘Sulukule Projesi’ kapsamında 620 ev ve bir otel ile ticaret, kültür ve eğlence merkezi yapılmasına ilişkin girişimler başladı. Yıkım ekipleri, polis desteğiyle sabahın erken saatlerinde Sulukule’ye geldi. Görevliler, önce çoğunluğunun boşaltıldığı görülen binaları yıktı. Evlerinin yıkılacağından yıkım ekipleri geldiğinde haberdar olan Sulukuleliler ise eşyalarının yarıdan çoğunu evlerinin içinde bırakmak zorunda kaldı. Duruma isyan eden Romanlar, ‘Biz nerede kalacağız’ diye sordu.
‘Biz nerede kalacağız?’
Evde yatarken yıkım ekiplerinin sesi ile uyanan Sevil Hiçkimseyigörmez, evlerinin yan tarafının yıkıldığını fark etti. Evlerinin yıkılmayacağını düşünerek evden çıkmayan Hiçkimseyigörmez ailesi, evinin kapı ve pencereleri yerinden çıkınca, kendilerini sokağa zor attı. “Geldiler yıktılar evimizi. Sokakta mı kalacağız? Eşyalarım içeride. Bize haber etmediler. Evin içinden zar zor çıktık” diyen Hiçkimseyigörmez, yıkık dökük evinin tamamen yıkılacağını öğrenince, “Bize söz verdiler. Yıkmayacaklardı, tamir edeceklerdi” dedi.
Evi yıkılan Hüsniye Demirbaş, “Nasıl bir devlet? Evdeydik. ‘Yıkım var’ dediler çıktık. Zar zor çıkartabildik eşyaları” diye konuştu. Evinin yıkımını bekleyen Nermin Önal, “Şimdi de gelmişler benim evimi yıkmaya. Bana bir hak tanımadan, bana bir yer göstermeden nasıl çıkacağım? İki tane öksüz var kafamda. Biz nerede kalacağız” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)












http://www.toplumunsehircilikhareketi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=42:sulukulede-gazetecilerden-saklanan-ykm&catid=1:haberler

Sulukule’deki Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki bina ve gecekonduların yıkılmasına bu sabah yeniden başlandı. Sulukule Platformu üyeleri, ekiplerin gazeteciler gittikten sonra insanların oturduğu evleri yıkmaya başladıklarını söyledi.

‘Kentsel dönüşüm projesi’ kapsamında daha önce de birçok evin yıkıldığı İstanbul Sulukule’deki Neslişah ve Hatice Sultan mahallelerindeki bina ve gecekonduların yıkımına bu sabah 6.30 itibariyle yine başlandı. Fatih Belediyesi görevlileri, yıkım işlemini gerçekleştirmek için Sulukule’ye polis eşliğinde geldi. Gün boyu yapılan çalışmalarda 10 bina yıkıldı.

Sulukule’deki insani koşulların durumunu araştıran Valilik İnsan Hakları Kurulu da, bölgeyle ilgili raporunu tamamladı. Rapor, acil sağlık önlemlerinin alınmasından yiyecek içecek yardımına kadar pek çok insani yardım yapılması gerektiğine işaret ediyor ancak henüz alınmış bir önlem yok.

Sulukule’deki yıkımı durdurmaya çalışan ‘Sulukule Platformu’ üyeleri NTVMSNBC’ye yıkımla ilgili detayları anlattı.

Basın Var Diye Durmuş Gibi Yaptılar
‘Sulukule Platformu’ üyelerinin verdiği bilgiler şöyle:
“Yıkım şu anda devam ediyor. Basın var diye önce boş barakaları yıktılar, legal bir görünüm vermek için. Sonra ara verdiler ama basın mensupları ayrıldıktan sonra yıkıma devam ettiler ve daha vahim bir şekilde sürüyor. Çünkü evlerin içinde insanlar varken yıkıyorlar. Şimdi basını tekrar toparlamaya çalışıyorum.”

Bu Sefer Tebligat Yapılmadı
“İnsanlar bugün yaşananlardan sonra şaşkınlık içinde. Hiç beklemediğimiz birşey bu. Aksine ‘olumlu değişiklikler’ olacak diye beklerken bu yıkımla karşılaştık. Eskiden haber verirlerdi yıkılacak diye, tebligat yollarlardı. Bu sefer öyle birşey de olmadı.”

İnsanlar Savaş Koşullarında Yaşıyor
“Sulukule’deki insanlar savaş koşullarında yaşıyorlar. Kanalizasyon mahallenin ortasından akıyor, yiyecek içeceği olmayanlar var... Körlemesine hiçbir planı ve programı olmadigi belli omadan yıkıyorlar. Şu ana kadar yaklaşık 10 ev yıkıldı. Sonrasını ise kimse bilmiyor. Son olarak telefon hatları söküldü. Mahalleli perişan, yakınlarıyla haberleşemiyorlar.”

İnsan Hakları Kurulu’nun Raporunu Dikkate Almadılar
“İnsan Hakları Kurulu’nun raporunu dikkate almadılar. Aslında bu rapor bir aylık bir rapor ama bu konuda hiçbirşey yapılmadığı için ben devreye girmedim . Ancak dün akşam içime doğmuş gibi raporu basına yolladım. Bu kadar önemli maddeler içermesine rağmen Başbakanlık’a giden bu rapor için hiçbir şey yapılmadı.”

Unesco Raporunu Bile Umursamıyorlar
“Hiçbir şeyi umursamıyorlar. Yerel yönetimleri bunu durdurmaya çağıran koskoca UNESCO raporu var. Bu bile kaale alınmıyor. Alıyorlar gibi yapıyorlar ama... Kadir Topbaş’ın açıklaması vardı, “Sulukule Projesini yeniden gözden geçireceğiz” diye. Gözden geçirme bu oluyor demek ki.”

Öğleden sonra mahalleye CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve ÖDP Genel Başkanı ve bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın gelmesi bekleniyor.

Diğer yandan, aynı zamanda Sulukule Çocuk Atölyesi'nin faaliyetleri sürüyor