9 Temmuz 2008 Çarşamba

Sulukule Projesi Gözden Geçirilecek

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9389280.asp

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, UNESCO'nun önerileri doğrultusunda Sulukule'de yapılacak yapıları tekrar gözden geçireceklerini belirterek, “TOKİ'nin yapmakta olduğu çalışmayı Fatih Belediyesi ile tekrar inceleyip daha hangi noktaya geliriz, ona bakacağız” dedi.

Topbaş, belediyenin Saraçhane'deki binasında düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin “UNESCO'nun Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi'ni onay vermediği” yönündeki iddialara yönelik sorularını yanıtladı.

UNESCO'nun üzerinde durduğu ve açıklamalarının yer aldığı raporun kendilerinde olduğunu belirten Topbaş, raporda çalışmaların aksamadan devam etmesi gerektiğini gördüklerini ve bu konuda bir endişeleri olmadığını söyledi.

Raporda “spesifik olarak üzerinde durulan noktalar bulunduğunu, bunlardan birinin de Sulukule olduğunu” ifade eden Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Buradaki kültür, bu kentin hayatından bir parçanın yok olmaması. Öngörülen bu. Oradaki mevcut barakaları kaldırıp da katlı apartmanlar yapılmaması. Biz de bunu öngörüyoruz, doğrudur. Yalnız bir gerçek var. Ben bunu UNESCO Başkanı'na da arz ettim. Siz bir ailenin yaşayabileceği, minimum insani boyutlardaki bir mekanı tasarladığınız takdirde oradaki aile sayısı sığmıyor.

İki seçenek var. Ya 'Burası böyle kalsın, bir odada iki aile yaşasın, leğende çamaşırını yıkasın ya da yıkansın, suyunu sokağa atsın. Bu yaşama devam etsin' diyeceksiniz. Bu medeni şehre yakışmaz... Ya da insan gibi yaşam alanları üretmeniz, insan gibi yaşam alanı ürettiğiniz zaman da bu kadar insan buraya sığmıyor. Bunun çözümü nasıl olur?”

Kadir Topbaş, orada yaşayan insanların çevre dokusuna uyumlu, doğru yapılar yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bu tercihi yaptığınız zaman, yani burada yaşayan insanları, bir iki katlı o bölgeye uygun yapılara koyduğunuz zaman, bir büyük bir çoğunluğu da almış oluyorsunuz, bir kısmı da arta kalıyor. 'Yer yer iki katlı yerine tek katlı yapalım' denirse, daha az insan barındırabileceksiniz. Peki diğerlerini ne yapacaksınız? Bir de olayın bu boyutu var. Bunu UNESCO Başkanı'na anlattık, 'Öneriniz nedir? nasıl çözeriz?' diye sorduk. Şifahi olarak 'Haklısınız' dedi.”

-“İKİ SEÇENEKTEN BİRİ”-

Topbaş, bu değerlendirmeyi yaparken, bu iki durumdan başka seçenek olmadığını belirterek, “Bunlardan birini tercih etmemiz gerekiyor; ya bırakacaksınız ya da minimum ölçülerde... Belki 55-60 metrekarelik, mutfağı, banyosu, odası olan birimler yapacaksınız, o zaman da oraya sığabilecek aile sayısı belli” diye konuştu.
İstanbul'un 2010'da Avrupa Kültür Başkenti olacağını anımsatan Topbaş, şu görüşleri dile getirdi:
“Kültürümüzü yok etme adına bir adım atmamız mümkün değil. İnsanları mağdur etmeyi de asla düşünmüyoruz. Maalesef bu gibi olaylardan siyasi rant bekleyenler, gidip bir takım manipülasyonlarla araya giderek bir takım hava oluşturmaya çalışanlar var. Bunlar siyaset değil, İstanbul'u bir yere götürmez, siyasette prim yaptırmaz.

Doğru olan nedir? Bizde tabi ki burada yapılacak yapıları tekrar gözden geçireceğiz. TOKİ'nin yapmakta olduğu çalışmayı Fatih Belediyesi ile birlikte tekrar inceleyip daha hangi noktaya geliriz, ona bakacağız.”
Projeyi çevre mahallelere yaymalarının da mümkün olmadığını ifade eden Kadir Topbaş, bu kez de o mahalledeki insanların haklarının savunulmasının gündeme geleceğini söyledi.


http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/108215/unesco-elestiriyor-topbas-tebrik-saniyor

UNESCO Eleştiriyor, Topbaş Tebrik Sanıyor

UNESCO'nun Dünya Mirasını Koruma Komitesi raporunda Sulukule, Sultanahmet, Süleymaniye, Zeyrek gibi pek çok semtteki projeler eleştiriliyor. Ancak Topbaş raporun İstanbul'un geldiği noktayı takdir ettiğini söylüyor.