25 Mayıs 2008 Pazar

20 Mayıs, Prof. Dr. Türkan Saylan ve ÇYDD temsilcilerinin ziyareti

Basın Bildirisi

İstanbul’un en eski semtlerinden Sulukule’de 1000 yıldan fazla bir süredir yaşayan Roman vatandaşlarımız.’’ Kentsel Dönüşüm Projesi’’ adı altında evlerinden, yaşantılarından ve kültürel kimliklerinin bir parçası haline gelen semtlerinden kopartılmak isteniyor. Oysa bu insanların toplumumuza zenginlik katan kültürleri,müzikleri,kısacası yaşantıları asla söndürülmemeli, aksine bütün renkleri ile yaşatılmaya çalışılmalı ve yaşam koşulları da iyileştirilmelidir.

Fransa, İspanya ve Romanya gibi ülkelerde de benzeri olan’’Roman Mahalleleri’’ gibi Roman vatandaşlarımıza has bir mahalle kurmak ya da var olan mahalleleri güzelleştirmek varken burayı yok etmek ve bu insanları yaşantılarından koparmak tam anlamıyla bir insan hakları ihlalidir.


Sulukule Halkına Destek

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan, Fatih Belediyesi'nin Sulukule'de "kentsel dönüşüm" adı altında başlattığı yıkımları eleştirerek, "Akşam yattım sabah kalktım bir projeyle bin yıllık kültürü yok edemezsiniz. Devletin görevi halkın yaşam koşullarını iyileştirmektir, eksikliklerini teşhir etmek değil" dedi.Saylan ve beraberindeki bir grup ÇYDD üyesi dün Sulukule'ye destek ziyaretinde bulundu. Halkın şikayetlerini dinleyen Saylan, Romanların, Türkiye'nin asıl unsurlarından olduğunu vurguladı. Saylan, "UNESCO'nun yardımıyla Fener ve Balat çevresinde uygulanan kentsel dönüşüm projesinde insanlar evlerinden atılmadı. Neden aynısı burada da yapılmıyor. İnsanları yaşamlarından koparmak tam anlamıyla bir insan hakkı ihlalidir" diye konuştu.

( cumhuriyet gazetesi, 21.05.2008)