9 Ocak 2009 Cuma

Sulukule Çocuk Atölyesi'ne YIKIM geldi ve şimdilik durdu

Turkish Daily News: Leaving Roma children clueless and without cover
(by Aslı Sağlam)

ISTANBUL - After the Istanbul Metropolitan Municipality in cooperation with the Housing Development Administration of Turkey, or TOKİ, and Fatih Municipality pushed the button to launch the urban transformation project in a historic Roma neighborhood bulldozers demolished 80 percent of the area. Their target this time was a children’s workshop.........

the rest of the article : http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=10747602

Aşağıdaki duyurunun ardından bugün sabah pek çok destekçi, büyük bir fedakarlıkla erkenden uyanıp hazır olan çocuklarımız ve mahalleliler kaygıyla atölyede bekledik.

Saat 9:30 civarı yıkım ekipleri geldiler. Aynı sokakta daha önceden tamamen boşalmış bir binayı yıkarak gittiler.

Çocuk Atölyesi'nin yıkımı şimdilik durdu.

Yaşasın!


BASIN DUYURUSU

Sulukule Çocuk Atölyesi Yıkılıyor

Fatih Belediyesi tarafından yüzde sekseni yıkılan Sulukule'de çocukların hayatlarını güzelleştirmek, yaşadıkları derin travmayı atlatmalarını ve "öğrenmek" ile barışmalarını sağlamak için Çocuk Atölyesi'ni kurduk.

Sekiz ay boyunca onlarca çocuk devam etti Sulukule Çocuk Atölyesi'ne. Kimisi 3, kimisi 13 yaşındaydı. Ellerinde darbukalarla ritim çalışmaları yaptılar önce kırık dökük evlerde, enkazlarda, sonra atölyelerinde Yaşar Hocalarıyla beraber... "Yaşasın Sulukule Çocuk Orkestrası" böyle çıktı ortaya.

10 yaşındaki Doğuş'un break dansı, 11 yaşındaki Ciguli'nin (Kenan) sihirli ellerinden dökülen darbuka nağmeleri, Nazar'ın (3 yaşında) her sabah duvarlara çizdiği resimler, Çağdaş'ın (7 yaşında) bulduğu her boş sayfanın iki tarafına da önce büyük bir çerçeve çizerek yaptığı "soyut" resimler, Kadir'in her gün legolarla yaptığı ve yıkmaya kıyamadığı evler ve okuma yazma öğrenen çocukların isimlerini yazmayı öğrendikleri gün ve daha onlarca çocuğun sevinç çığlıkları attıkları SULUKULE ÇOCUK ATÖLYESİ için Fatih Belediyesi YIKIM emrini verdi.

Sulukuleli çocuklar artık, gönüllü ablaları ve ağabeyleriyle, ne Picasso, Dali gibi sergilere, İstanbul Modern'e, müzelere gidebilecek, ne götürüldükleri üniversite kampüslerinde atölyelere katılabilecek, ne de Romeo Jülyet gibi temsiller, sirk gösterileri düzenleyebilecek... Fatih Belediyesi şimdi, Sulukule Çocuk Atölyesini de yıkarak Sulukuleli çocukları yeniden yıkıntılar, kanalizasyon patlakları, açık elektrik kabloları arasında TRAVMALARINI ARTIRARAK EĞİTMEYE devam edecek.

İşte bu yüzden sizleri bu ibret yıkımı görmeye davet ediyoruz.

Sulukuleli Çocuklar ve Çocukların Atölyedeki Abla ve Ağabeyleri