23 Kasım 2007 Cuma

Basında Sulukule Ankara Çıkartması

İlle de roman olsun

14 Kasım 2007 Çarşamba 22:00

Sulukule sakinlerinden Meclis'e baskın!

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri kamulaştırılan ve yıkılan Sulukule sakinleri, CHP Grup Salonu'nda sazlı sözlü basın toplantısı düzenledi. Sulukule'den ayrılmak istemediklerini söyleyen romanlar, 'İlle de roman olsun' şarkısını söyleyerek yıkım çalışmalarını protesto ettiler. İstanbul'un eğlence hayatıyla ünlü semti Sulukule'nin sakinleri bugün Meclis'e çıkarma yaptı. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Sulukule'de sürdürülen yıkım çalışmalarının durdurulmasını istemek üzere Meclis'e gelen Sulukule sakinlerine CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal evsahipliği yaptı. Soysal, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak Sulukule'nin sorunlarını gündeme taşırken, semt sakinleri de Genel Kurul salonunda görüşmeleri izledi. Genel Kurul'da Soysal'a cevap veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, projenin katılımcılık esasıyla sürdürüldüğünü ve yıkılan evlerin yerine yapılacak konutların sahiplerine uzun vadeli taksitlerle satılacağını anlattı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL KENTSEL BÖLÜŞÜM" Soysal, daha sonra Sulukulelilerle birlikte CHP Grup Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Sulukule'de 5 bine yakın insanın yaşadığına işaret eden Soysal, burada eğlence kültürünün yok edilmeye çalışıldığını ifade etti. Sulukule'de Türk sinemasına bir çok ünlü sima yetiştirildiğini, Türk müziğine nice besteler çıkaran insanların burada yetiştiğini anlatan Soysal, Sulukule halkının evleri yıkılsa bile neşelerinden taviz vermediklerini vurguladı. Sulukule'deki yaşam koşullarının iyi olmadığını kabul ettiklerini ancak bu koşulları düzeltmenin siyasetçilerin ve yerel yönetimlerin görevi olduğunu belirten Soysal, burada yaşayan insanların yeni yapılan konutları satın alma güçleri bulunmadığını ifade etti. Sulukulelilere, 50 kilometre uzaklıktaki Taşoluk'a taşınmalarının teklif edildiğini dile getiren Soysal, Taşoluk halkının ise bu insanları istemediğini belirtti. Soysal, "Burada bir çengi, bir eğlence kültürü var. Buradaki kültür yaşamalı ki insanlar burada eğlenebilsinler. Bu bölgede 'kentsel dönüşüm' değil 'kentsel bölüşüm' anlayışı hayata geçiriliyor" diye konuştu.
Avrupa Parlamentosu'nun konuya büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Soysal, Meclis'te de bu sorunların konuşulması gerektiğini ifade etti. Soysal'ın açıklamalarının ardından basın toplantısının yapıldığı salonda eğlenceli dakikalar başladı. Sulukuleli çengiler, su bidonu ve çay tepsilerini çalgı yaparak şarkılar söyledi. Erdoğan Dağdeviren isimli romanın söylediği şarkılara diğer Sulukuleliler oynayarak eşlik etti. Romanların 'ille de roman olsun' şarkısı Meclis koridorlarında yankılandı. Sulukule sakinleri adına bir açıklama yapan Sulukule Derneği Başkanı Şükrü Pinduk, "Doğduğumuz, doyduğumuz topraklardan uzaklaştırılmak gücümüze gidiyor. Bize neden ayrımcılık uygulanıyor?" diye konuştu. Fatih Belediyesi'nin kendilerine iki seçenek sunduğunu anlatan Pinduk, evlerini satmak ya da Taşoluk semtine taşınmak tercihiyle karşı karşıya bırakıldıklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba İmam Hatip Lisesi'nden arkadaşı olduğunu söyleyen Mehmet Asım Hallaç ise Meclis'te çok değişik bir ortam gördüğünü belirterek bu ortamda Erdoğan'a ulaşma imkanını bir türlü bulamadığını söyledi. Başbakan Erdoğan'a seslenen Hallaç şunları söyledi: "Lütfen bu işe müdahale edin. Bizzat bu hadiseye el atmasını istiyorum. Başbakan bizim semtimize sayısız kere gelmiştir. Oradaki insanların sosyo ekonomik durumlarını çok iyi biliyor. Biz de insanız. Göz ucuyla da olsa oralara da da bakalım, bu insanlar mağdur olmasın. Buradaki insanlar kelebek gibi yaşamayı sever. Modern evlerde, yüksek binalarda yaşayamazlar. Başka bir yere göç ettirilirlerse bu kültürü muhafaza edemezler." "LÜKS HAYAT İSTEMİYORUZ" Sulukule'de yaşayan 54 yaşındaki Gülsüm Bitirmiş ise 'hür doğduk hür yaşarız' diyerek alınan yıkım kararına isyan etti. Daireler, katlar, lüks yaşam istemediklerini ifade eden Bitirmiş, "Neyleyim köşkü, neyleyim sarayı. Evlerimizi vermiyoruz. Cenazemizi alsınlar. Evimin bir tahtasını mezarıma koysunlar" diye konuştu. Sulukuleliler, basın toplantısını Orhan Gencebay'ın 'Batsın Bu Dünya' şarkısını hep bir ağızdan söyleyerek tamamladı.
İHA