Derya Nüket Özer
12 Aralık günü Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde Sulukule kentsel yenileme projesi hakkında bilgi verdi. Günün izlenimleri kısaca şöyle:
- Mustafa Demir, genel olarak Fatih’teki kentsel yenileme projelerini sıralayarak başladı sunumuna. Fener-Balat, Ayvansaray, Sulukule .. Kentsel yenileme projelerinin amaçlarını anlattığı bu genel girişte, bir cümlesi çok dikkat çekici idi. İster istemez altını çizme gereği duyuyor insan. “Bir zamanlar beyefendilerin yaşadığı bu yerlerde şimdi işgalciler yaşıyor.”
Yani, Sayın Demir galiba şunu demek istedi: “Biz burada yaşayan herkesi buraya yakışmayan insanlar olarak görüyoruz, beyefendileri yeniden buralara çekmeye çalışacağız.”
- Sayın Demir o çok tartışmalı 5366 sayılı yasanın önemini özellikle vurguladı. “5366 yasaya ihtiyacımız vardı. Yasa oluşturulurken Fatih Belediyesi'nin büyük katkıları oldu. 5366 sayılı yasa elimizi güçlendiriyor” dedi. Hizmet alanındaki halka hizmeti amaçlayan bir belediye başkanının ağzından duyulunca kulağa tuhaf gelen bir cümle idi bu. “Kime, neye karşı?” diye sormadan edemiyor insan. Demek ki yürütülen yenileme projeleri halkla ortak gerçekleştirilen işler değil, birilerine karşı yürütülen bir mücadele.
- Bir başka veciz söz, “Mülk sizin ama şehir hepimizin”di.
- Sunum, proje alanındaki evlerin içler acısı durumunu yansıtmaya odaklanmıştı. Nedense, iyi durumdaki evler, tescilli yapılar sunumda yoktu.
- Yine sunumda bölgede daha önce belediye tarafından yaptırılan anketin bazı verileri yer alıyordu. Aktarılan veriler sınırlıydı. Nedense “mesleki kurs almak ister misiniz” sorusuna “hayır” diyenlerin oranının yüzde 50’yi aşkın olduğu vurgulanarak gösteriliyor ama nedense yine aynı ankette yer alan “semtten ayrılmak istemeyenlerin” oranının yüzde 79 olduğundan hiç bahsedilmiyordu.
- Sayın Demir, Sulukule Kentsel Yenileme avan projesinin 2 Kasim’da Yenileme Kurulu’nda onaylandığını, belediye meclisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da onaylaması ile kesinlik kazanacağını, en geç Şubat ayında da uygulamaya başlanacağını söyledi. Bu arada, projenin bugüne kadar 17 kez tadil edildiğini de vurguladı.
- İzleyiciler projeyi çeşitli yönleriyle eleştirdiler. Bir izleyici belediye başkanına “bari iyi bir şey söyleyin, mesela projede değişiklik yapılabilir mi?” diye sordu. Başkanın verdiği cevap şöyleydi: “Hayır, değiştirilemez. Kiracılar kuralarını çektiler. Onlara haksızlık olur”.
Yani bir kez daha ortaya çıktı ki, Fatih Belediyesi’nin 30 Kasım tarihindeki Çok Ortaklı Komisyon toplantısını 7 Aralık’a ertelemesi ve aradaki zamanda alelacele kura çekimi düzenlemesi hiç de tesadüf değil. Ve belediyenin gözünde Çok Ortaklı Komisyon yalnızca bir oyalama aracı.
- Mustafa Demir sunumunda Sulukule halkı, Sulukule Platformu katılımcıları, milletvekilleri Ufuk Uras ve Zafer Üskül’le yapılan görüşmelerin, Avrupa Parlamentosu toplantısının fotoğraflarını gösterdi. Bütün bu görüşmelerin ve toplantıların Sulukuleliler tarafından ısrarla talep edilerek gerçekleştirildiğini vurgulamayı nedense ihmal etti. Kim bilir belki MSGSÜ’deki toplantının fotoğrafları da bir gün yabancı misafirlere gösterilecek, “bakın üniversitelere de bilgi verdik, görüş aldık” diye. Oysa MSGSÜ’de Sayın Demir’in sunduğu projeyi olumlu bulan tek bir öğrenci, tek bir hoca yoktu. “Bari iyi bir şey söyleyin, projeyi değiştirilebilir mi?” sorusu bütün toplantıyı özetliyordu.